DOE MEE

Het verhaal van Noordzeevis uit Scheveningen

Al voordat de eerste vermelding van de naam Scheveningen in 1280 in de geschiedenisboeken voorkwam leefde deze plek al van de visvangst. Na de eerste vermelding van Scheveningen begon het verhaal van Noordzeevis uit Scheveningen dus echt. Van toen vissersschepen het strand opgetrokken werden tot de hypermoderne haven, badplaats en stadsdeel dat het nu is, is een hoop gebeurd. Maar één ding is zeker, vis is niet weg te denken uit Scheveningen. Het wapen van Scheveningen toont niet voor niets drie vissen met een gouden kroon.

 

 

 

 

 

Tegenwoordig is Scheveningen gegroeid tot een groot stadsdeel waar de invloed van de visserij sterk terug te zien is. Naast stadsdeel en vissersplaats is het ook een toeristische trekpleister waar bezoekers uit heel Nederland en Duitsland op af komen. De Noordzeevis die hier verkocht, gevangen en gegeten wordt is beroemd. Jaarlijks worden er wedstrijden gehouden waarbij Scheveningse bedrijven en restaurants met regelmaat in de prijzen vallen.

Dagelijks varen vele vissersboten de havens binnen met verse vangsten uit de Noordzee. Er wordt elke dag verse vis aangevoerd en dit neemt toe. Wereldwijd wordt Noordzeevis steeds populairder en chefs uit diverse landen werken er graag mee. Toch gaat bijna al onze visvangst direct naar de export toe en wordt er weinig mee gedaan binnenlands. Nederlanders zijn nog geen echte viseters en dit is jammer want de vis is vol van smaak en juist zo kenmerkend voor Scheveningen.

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen is opgericht om hier wat aan te doen. Stichting Noordzeevis uit Scheveningen wil de consumptie van Noordzeevis uit Scheveningen stimuleren door het herkenbaar te maken en de verkrijgbaarheid ervan te vergroten. Ook wil Stichting Noordzeevis uit Scheveningen vis uit de Noordzee geliefd maken in de gehele keten; van visser tot consument. Om dit te realiseren is Stichting Noordzeevis uit Scheveningen actief op zoek naar ambassadeurs om dit te ondersteunen. Meer weten over het ambassadeurschap?