DOE MEE

Koolvis

Pollachius virens

Koolvis is een lange en ovale vis uit de familie van de kabeljauw. De vis kan een lengte bereiken van 130 centimeter, maar is gemiddeld 60 centimeter lang. Kenmerkend voor deze vis is dat hij drie rugvinnen en twee aarsvinnen heeft. Van boven is de koolvis donkergroen met zilverkleurige flanken. Aan de zijkant is een opvallend witte lijn te zien.  

Deze vis is een zoutwatervis die voornamelijk voorkomt in het noordwestelijke en -oostelijke deel van de Atlantische Oceaan. Ook leven deze vissen in de Noordzee en in de kustwateren van de Lage Landen. Ze staan bekend om hun enorme trektochten tussen Europa en Amerika om te paaien, en leven op een diepte tussen de 40 en 350 meter onder het wateroppervlak.

Ze eten met name andere vissen, zoals haringachtigen, wijting, en zandspiering en kever.

De beste kwaliteit koolvis is te consumeren mei tot januari. In Duitsland is deze vis een van de belangrijkste consumptievissen. Ook is hij erg bekend onder beroepsvissers.

Koken met koolvis
Dit onbekendere ‘zusje’ van de kabeljauw is neutraal van smaak en kent daardoor veel mogelijkheden tot bereiding. De vis is o.a. te bakken, grillen en stomen, en daarmee ook uitstekend te gebruiken voor de bereiding van een KOOLVIS MET ROZEMARIJNAARDAPPELTJES UIT DE OVEN.