DOE MEE

hondshaai

Scyliorhinus canicula

 

Hondshaai, in de volksmond zandhaai genoemd, is een kleine haaiensoort. Zijn lichaam wordt gekenmerkt door de gladde huid en kleine opvallende donkerbruine vlekken. Vandaar dat hij ook wel de kleingevlekte kathaai wordt genoemd. Gemiddeld wordt de hondshaai 80 centimeter en drie kilogram zwaar.

De hondshaai leeft in o.a. de Middellandse Zee, Atlantische Oceaan en Noordzee, voornamelijk in de buurt van zand- en modderbodems met zeewier. Met name ’s nachts is deze vis actief op zoek naar voedsel dat voornamelijk bestaat uit schaal- en schelpdieren, wormen en kleine visjes.

Koken met hondshaai
De hondshaai wordt ook gevangen voor commerciële doeleinden, maar in Nederland weinig geconsumeerd. Met name groothandels, restaurants en visspecialisten nemen de hondshaai af.