DOE MEE

Haring

Clupea harengus

 

Haring is een van de bekendste vissoorten in Nederland. Hij is te herkennen aan zijn ovale vorm en zilveren kleur met een grijsgroene of blauwgroene rug. Haringen zijn ongeveer 45 centimeter lang en wegen maximaal één kilogram.

Deze vis leeft tot 200 meter diepte onder het zeeoppervlak en leeft met name in grote scholen bestaande uit soms meer dan miljoenen vissen. Deze vissen komen met name voor in koude zeeën, waaronder de Altantische Oceaan en Oostzee.

Haring die in Nederland wordt geconsumeerd komt vooral uit de Noordzee. De haring kan tot wel 25% uit vet bestaan. De beste kwaliteit haring (met het hoogste vetpercentage) wordt gevangen in mei en juni.

De bekende Hollandse Nieuwe, ook wel de maatjesharing, is de Nederlandse naam voor haring die in een bepaalde periode van het jaar, bij een vetpercentage van minimaal 16%, wordt gevangen en verkocht.  

Koken met haring
Haring happen of een recept met een haring? De meeste mensen hebben de voorkeur voor het eerste, maar de haring is ook een lekkere toevoeging in bijvoorbeeld een salade. Klik hier voor een saladerecept met haring en bietjes