DOE MEE

Harder

Mukil curema

 

Harder is een relatief onbekende vis die over de hele wereld voorkomt. Deze vis lijkt op de zeebaars en is te herkennen aan de twee korte gescheiden rugvinnen. Harders eten met name algen en kleine bodemdieren.

In totaal zijn er ongeveer 100 soorten harders. In deze omgeving zijn er drie soorten te vinden: de goudharder, de dunlipharder en de diklipharder. Met name de laatste is te vinden op de Nederlandse markt.

De diklipharder is een middelgrote tot grote vis en wordt maximaal 90 centimeter lang. Deze vissen leven in scholen. In de zomermaanden met name aan de Nederlandse kust, in de Waddenzee en in riviermondingen, en in het najaar in open zee om te paaien.

Koken met harder
Omdat harder iets vetter is dan een witvis, is deze ideaal om te grillen. In een pan of op de barbecue. Ook kan deze vis goed worden gebakken of gestoofd. Een recept met gegrilde harder op courgettelinten.

In de Surinaamse keuken heeft de harder de bijnaam ‘kweriman’. In deze keuken wordt de vis met name gerookt.