DOE MEE
Terug naar overzicht

Nieuws

Webinar Noordzeevis nu terug te zien!

18 november 2021
WEBINAR NOORDZEEVIS UIT SCHEVENINGEN

Op maandag 15 november organiseerde Stichting Noordzeevis uit Scheveningen een online webinar. Het op YouTube te volgen webinar nam de kijkers mee naar de Scheveningse haven: waar de biohutten zorgen voor leven. Ook het menukaartenonderzoek onder de strandtenten is uitgevoerd.
 
Stichting Noordzeevis uit Scheveningen
De stichting heeft afgelopen weken nieuwe ambassadeurs mogen verwelkomen, deelt voorzitter van de stichting Noordzeevis uit Scheveningen, Matthijs den Heijer, mee. Daarnaast was Noordzeevis uit Scheveningen te gast op verschillende evenementen, zoals Gastvrij Rotterdam, de braderie van visgilde Kees Sloot en op de Haagse Horecabeurs waar de Noordzeevis award werd uitgereikt. Om een brug te slaan tussen consumenten en ambassadeurs, heeft Noordzeevis uit Scheveningen vanaf vandaag een vernieuwde website. In 2022 vinden ook de gemeenteraadsverkiezingen plaats, waarvoor Stichting Noordzeevis uit Scheveningen graag in gesprek gaat met politieke partijen. 

Biohutten in de haven
Ton van der Spiegel, mariene bioloog: "Alle kleine vissoorten profiteren van zo'n biohut. Tussen de schelpen kunnen ze een schuilplaats zoeken, en op de schelpen groeien kleine organismen dat dient als voedsel voor de vissen." Er hangen 10 biohutten in de haven van Scheveningen. Deze ecologische kooien hangen onder de drijvende steigers en zijn bedoeld als schuilplaats voor hele kleine visjes. Uit het onderzoek in oktober, in vier van de hutten, blijkt dat er acht verschillende zeedieren leven in de biohutten. Samen met het Maris College heeft Stichting Noordzeevis uit Scheveningen een lespakket ontwikkeld voor de biologie studenten, om meer te leren over biodiversiteit onder water.

Menukaartenonderzoek
In 2021 serveert 73% van de Scheveningse strandpaviljoens Noordzeevis uit Scheveningen. Lotte Oosterhek, studente aan de Wageningen Universiteit, heeft afgelopen zomer het menukaartenonderzoek uitgevoerd op het Scheveningse Strand. Het onderzoek vond voor de zesde keer plaats en laat over de jaren heen een duidelijke stijging zien van het aantal strandpaviljoens dat Noordzeevis serveert.  

Visbordjes voor viswinkels
Paul Einerhand, community manager van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen, vertelt over de nieuwe visbordjes. Begin dit jaar bleek uit een onderzoek van de Consumentenbond dat viswinkels onvoldoende informeren over de vissoort, vangstmethode en herkomst. De visbordjes die de Stichting Noordzeevis uit Scheveningen gratis beschikbaar stelt voor al haar ambassadeurs, bevat de Nederlandse en Latijnse naam van de vis en de Noordzee als herkomstgebied. De vangstmethode kan de viswinkel per keer zelf toevoegen, op basis van een poster met de verschillende vangstmethodes. Paul: "Dit weekend heeft één van onze ambassadeurs een proef gedaan met de visbordjes. Hierbij zagen we dat de visbordjes niet alleen bijdragen aan voldoende informatie, maar ook de herkenbaarheid van Noordzeevis uit Scheveningen vergroot in de vitrine."