DOE MEE
Terug naar overzicht

Nieuws

Vis Vitaal uit Haaksbergen ambassadeur van Noordzeevis uit Scheveningen

3 september 2021

Op vrijdag 13 augustus heeft Vishandel Vis Vitaal uit Haaksbergen, nabij de grens met Duitsland, een oorkonde ontvangen van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. De vishandel ontving de oorkonde voor het met passie aanbieden en onder de aandacht brengen van Noordzeevis uit Scheveningen.

Gat in de markt

In tegenstelling tot menig visboer is bij René Gortemulder, eigenaar Vis Vitaal, vis er niet met de paplepel ingegoten. Als jongeman uit Haaksbergen viel het hem jaren geleden op dat er geen visboer in het dorp zat en dat een portie fatsoenlijke kibbeling nergens verkrijgbaar was. Dat probleem heeft hij 30 jaar geleden, samen met zijn tweelingbroer, opgelost met zijn eigen viskraam in het centrum van Haaksbergen. De broers werkte eerst samen onder Visexpress, maar tegenwoordig hebben beide broers een eigen viskraam  met eigen naam in verschillende delen van het dorp.

Veel potentie in Noordzeevis

Als onbeschreven blad startte René in de vis maar hij is inmiddels een rot in het vak. Alles doet hij zelf; van vis fileren en haring snijden tot het maken van het kibbelingbeslag. Inmiddels staan vrouw en dochter ook in de zaak en hebben ze de kneepjes van het vak allemaal onder de knie. De passie voor vis zit er diep in. Zo heeft hij meegedaan aan wedstrijden haring snijden en is hij constant opzoek naar innovatieve producten met Noordzeevis uit Scheveningen. “Er zit veel potentie in Noordzeevis uit Scheveningen. Er is zoveel keuze; van groot tot klein en van duur tot goedkoop. Voor ieder is er wat wils. Wij maken tegenwoordig veel kant-en-klaar maaltijden met Noordzeevis. En we zien ons assortiment verse Noordzeevis ook steeds meer verkocht worden. Sinds de lockdowns is de vraag hiernaar toegenomen en we hopen dat het in de toekomst nog meer toeneemt. Daar zetten wij ons voor in als ambassadeur van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.”, aldus René.

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen
Op de visafslag in Scheveningen komt dagelijks veel verse vis binnen. In onze Noordzee leven ongeveer 220 ver- schillende vissoorten. Waarvan op ongeveer 30 soorten commercieel gevist wordt. Toch komen De meeste vissen die we eten komen niet uit de Noordzee, terwijl onze zee een van de meest gereguleerde en schone zeeën ter wereld is. Van de Noordzeevis die in Nederland aan wal wordt gebracht, wordt 90% geëxporteerd. We importeren veel andere vissoorten, zoals zalm, tonijn, tilapia en pangasius. En dat is jammer aangezien wij zelf een kustland zijn met de Noordzee als achtertuin.


 Suzanne van der Pijll, bestuurslid Stichting Noordzeevis uit Scheveningen, overhandigt de oorkonde aan René Gortemulder, eigenaar Vis Vitaal.