DOE MEE
Terug naar overzicht

Nieuws

Ed Toet & Zn. ontvangt oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

28 juni 2021

Vorige week heeft Scheveningse vishandel Ed Toet & Zn. een oorkonde ontvangen van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Deze ontving Ed Toet voor zijn passie voor vis uit de Noordzee en zijn drive om meer bekendheid aan lokaal gevangen vis te geven. De oorkonde werd aan hem overhandigt door Matthijs den Heijer, voorzitter Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

Carrièreswitch
Ed Toet is geboren en getogen op Scheveningen. Waar vele op Scheveningen hun leven lang in de vis werken is dat bij Ed een ander verhaal. Hij is begonnen bij Het Garnalenhuisje op Scheveningen en heeft daarna 30 jaar in de grafische wereld gewerkt voordat hij besloot om de vis in te gaan. Een grote carrièreswitch. Toet heeft met Viswinkel Albatros Johannes een paar jaar op de markt gestaan en toen hij de kneepjes van het vak volledig onder de knie had is hij voor zichzelf begonnen. Deze winkel in Benoordenhout, Den Haag runt hij volledig in zijn eentje. Maar wanneer het druk is, zoals met de komst van de Hollandse Nieuwe, dan springen zijn zoons Desmond en Fabian bij om een handje te helpen.

Vis van dichtbij en klanten van ver
Ed werkt nu ruim vier jaar voor zichzelf en heeft in die tijd veel aanpassingen gedaan aan het assortiment. Daar waar het eerst veel voorverpakte en voorgegaarde vis is, is het nu meer kant-en-klaar, gebakken en verse vis. Het grootste deel van die verse vis bestaat uit Noordzeevis uit Scheveningen. Elke ochtend gaat Ed zelf naar de visafslag toe om de vis op te halen die hij gekocht heeft. “Mijn klanten zijn dol op Noordzeevis en vragen er veel naar. Ik verkoop veel tarbot en tong, maar ook veel pieterman, poon en zelfs ook horsmakreel. Het is belangrijk dat mensen weten wat er allemaal zo dichtbij huis zwemt.” Aldus Ed. Zijn passie voor het vak trekt klanten van verder dan de gemeentegrenzen van Den Haag. Ten tijde van de uitreiking waren er klanten in de winkel aanwezig die helemaal uit Friesland waren gekomen alleen om de haring van Ed Toet te eten. Ook vindt hij duurzaamheid belangrijk. “Ik kan makkelijk het hele jaar zeebaars verkopen, maar ik adviseer liever een visje dat in het seizoen is.” Voor zijn enthousiasme en actieve bijdrage aan het doel om Noordzeevis uit Scheveningen bekender te maken ontving hij een oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

   

Ed Toet (links) krijgt de oorkonde uitgereikt van Matthijs den Heijer, voorzitter Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen
Op de visafslag in Scheveningen komt dagelijks veel verse vis binnen. In onze Noordzee leven ongeveer 220 ver- schillende vissoorten. Waarvan op ongeveer 30 soorten commercieel gevist wordt. Toch komen De meeste vissen die we eten komen niet uit de Noordzee, terwijl onze zee een van de meest gereguleerde en schone zeeën ter wereld is. Van de Noordzeevis die in Nederland aan wal wordt gebracht, wordt 90% geëxporteerd. We importeren veel andere vissoorten, zoals zalm, tonijn, tilapia en pangasius. En dat is jammer aangezien wij zelf een kustland zijn met de Noordzee als achtertuin.