DOE MEE
Terug naar overzicht

Nieuws

Haagse horeca zet graag weer meer Noordzeevis uit Scheveningen op de menukaart

15 april 2021

Haagse horecaondernemers willen Noordzeevis graag een prominente plek op de menukaart geven.  Zodat zodra de gasten weer terecht kunnen in de horeca, zij kennis kunnen maken met bijzondere en lekkere vissoorten. Koken met Noordzeevis biedt naast de vele culinaire mogelijkheden ook aantrekkelijke verkoopmarges. Dat bleek tijdens het vijfde online webinar van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

Alleen nog Noordzeevis op de menukaart
Afgelopen maandag was het vijfde webinar van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Deze keer stond het culinaire aspect van Noordzeevis centraal. In het webinar werd samen met de horeca vooruitgekeken. Kansen zien de ondernemers volop: “We hebben zalm en tonijn volledig van onze menukaart gehaald en bieden nu alleen maar Noordzeevis aan, ook op onze vis BBQ”, aldus Tobias Smallenbroek, chef-kok bij Strandtent Solbeach. Ook Arie Kuijt, visinkoper op de visafslag van Scheveningen heeft ideeën voor de horeca. Hij raadde de horecaondernemers aan om de hele vis als snack te serveren, denk daarbij bijvoorbeeld aan gefrituurde spiering. Harry Zarautz liet weten dit in zijn restaurant zeker wel te willen gaan proberen. Dat past uitstekend bij zijn Scheveningse klandizie.

V.l.n.r. Arie Kuijt, visinkoper, Harry Zarautz, eigenaar restaurant Zarautz en Tobias Smallenbroek, Chef-kok Strandtent Solbeach, in gesprek met Suzanne van der Pijll, bestuurslid van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

Vis uit eigen zee biedt kansen
De verkoopmarges op Noordzeevis kunnen zeer aantrekkelijk zijn voor de horeca. Soms tot wel 25% op het product. Daarnaast worden er ook heel veel verschillende onbekende soorten Noordzeevis aangevoerd waarvan de inkoopprijzen laag zijn. Soms tot onder de één euro per kilo verse vis. Vissen zoals wijting en grauwe poon worden in grote volumes aangevoerd. En deze vissoorten doen qua culinaire mogelijkheden niet onder voor duurdere varianten, zoals zalm en tonijn.

Schelviskoekjes
Een gedeelte van het webinar was ingericht met een kookworkshop. Deelnemers aan de workshop kregen van tevoren schelvis thuisbezorgd en tijdens het webinar de gelegenheid om deze, onder leiding van chef-kok Ayk van der Stadt van restaurant Greens, om te toveren tot schelviskoekjes. Dat leidde tot tal van aansprekende gerechten.

Schelviskoekjes gemaakt door de deelnemers aan het webinar.

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen
Op de visafslag in Scheveningen komt dagelijks veel verse vis binnen. In onze Noordzee leven ongeveer 220 ver- schillende vissoorten. Waarvan op ongeveer 30 soorten commercieel gevist wordt. Toch komen De meeste vissen die we eten komen niet uit de Noordzee, terwijl onze zee een van de meest gereguleerde en schone zeeën ter wereld is. Van de Noordzeevis die in Nederland aan wal wordt gebracht, wordt 90% geëxporteerd. We importeren veel andere vissoorten, zoals zalm, tonijn, tilapia en pangasius. En dat is jammer aangezien wij zelf een kustland zijn met de Noordzee als achtertuin.

Webinar terugkijken