DOE MEE
Terug naar overzicht

Nieuws

Burgemeester Den Haag enthousiast over Noordzeevis uit Scheveningen

19 januari 2021

Afgelopen maandag was het vierde webinar van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Hierin werd kort teruggeblikt op 2020 maar ook vooruitgekeken op 2021. In het webinar was de lokale Haagse vis- en horecasector vertegenwoordigd in beeld en geluid. Ook was de Haagse burgemeester Jan van Zanen aanwezig om virtueel het nieuwe kookboek van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen in ontvangst te nemen.

Vooravond moeilijk jaar
“Het nieuwe jaar belooft een moeilijk jaar te worden voor de visserij en de horeca.” Meent Suzanne van der Pijll, bestuurslid van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. “De vissers hebben een hoge prijs betaald voor toegang tot de Britse wateren door een nadelige Brexit-deal en de horeca is gesloten vanwege de huidige lockdown. Een onheilspellend scenario, maar desondanks de huidige situatie liggen er wel kansen voor het product Noordzeevis uit Scheveningen in 2021.”

Meer lokaal produceren en consumeren
De stichting werkt met het project Dichtbijvangst o.a. aan het verbeteren van het verdienmodel voor verse Noordzeevis uit de korte keten. Op het webinar presenteerde Geert Hoekstra, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit & Research de eerste bevindingen. Opvallend was dat de verkoopmarges op Noordzeevis zeer aantrekkelijk kunnen zijn voor de horeca. Soms tot wel 25% op het product. Daarnaast worden er ook heel veel verschillende onbekende soorten Noordzeevis aangevoerd waarvan de inkoopprijzen laag zijn. Soms tot onder de één euro per kilo verse vis. “Vissen zoals wijting en grauwe poon worden in grote volumes aangevoerd. En deze vissoorten doen qua culinaire mogelijkheden niet onder voor de duurdere varianten als kabeljauw en rode poon. Door juist voor deze relatief onbekende vissen te kiezen kan bijvoorbeeld een horecaondernemer een breder lokaal assortiment aanbieden. Zo kan hij zich onderscheiden met ook nog een aantrekkelijk verdienmodel in de korte keten. Daarnaast verwachten de ondervraagde ondernemers, mede door de coronacrisis, een stijgende vraag naar lokale producten”, aldus Hoekstra.

Burgmeester Den Haag ontvangt Schevenings kookboek
Een punt dat al lang op de agenda stond voor Stichting Noordzeevis uit Scheveningen was het uitreiken van hun nieuwe Scheveningse kookboek aan de burgemeester van Den Haag. Door de maatregelen van de afgelopen maanden en de huidige verlenging van de lockdown gebeurde dit uiteindelijk virtueel tijdens het webinar. Burgemeester Jan van Zanen, die zelf een groot fan van vis is, nam het kookboek in ontvangst. “Hetgeen ik zo mooi vind aan dit kookboek is dat het in samenwerking met Haagse en Scheveningse jongeren is gemaakt die een beroep in de lokale horeca- en vissector ambiëren. Het is een waardevolle toevoeging aan mijn keuken en binnenkort ga ik er zeker uit koken.”, aldus de Haagse burgemeester Jan van Zanen. Het kookboek is verkrijgbaar op de website van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

Suzanne van der Pijll reikt het nieuwe kookboek virtueel uit aan burgemeester Jan van Zanen.

 

Webinar terugkijken
Het vierde webinar van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen is terug te kijken op het Youtube kanaal van de stichting.