DOE MEE
Terug naar overzicht

Nieuws

Vishandel Jaap Graaf toegetreden als ambassadeur voor Noordzeevis uit Scheveningen

8 december 2020

Op woensdag 2 december ontving Vishandel Jaap Graaf een oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Deze ontving de vishandel voor het met passie aanbieden en actief bijdragen aan het geliefd maken van vis uit eigen zee. Jaap Graaf, eigenaar van de vishandel, nam de oorkonde in ontvangst uit handen van Matthijs den Heijer, bestuurslid van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

Vishandel Jaap Graaf
Jaap Graaf werkt al 48 jaar is de vis. Inmiddels heeft hij al 34 jaar zijn eigen goed lopende vishandel in Oostvoorne, maar zijn reis begint op zijn 15e jaar op Scheveningen. Hij is geboren in de wijk Duindorp en vis werd er al van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Na 8 jaar te hebben gevaren op de kotter is hij door een ongeluk aan boord van het schip in de vissector aan wal terecht gekomen. Na een aantal jaar gewerkt te hebben inde vis op en rond Scheveningen vond hij het tijd om zijn eigen viszaak te openen en dit deed hij samen met zijn vrouw in het dorp Oostvoorne, Zuid-Holland. Desondanks de afstand komt Jaap nog elke ochtend zelf naar Scheveningen toe rijden om de aangevoerde vangsten te bekijken en de dagverse vis mee te nemen naar Oostvoorne.

Duurzaam en lokaal
Heilbot en tarbot zijn de favoriete Noordzeevissen van Jaap. En juist in Oostvoorne is er veel vraag naar exclusievere vissoorten uit de Noordzee. “Tarbot, griet en wilde zeebaars wordt veel verkocht hier. We hebben een ruim assortiment vis hier, maar wilde vis is mijns inziens de beste keuze. En daarom steun ik het eten van vis uit onze eigen Noordzee. Veelal verwerken we deze vis tot kant-en-klaar maaltijden die zo de oven in kunnen of als filets. De reststromen gooien we niet weg, maar verwerken we tot bouillabaisse, vissoep of andere producten. Want weggooien van mooie Noordzeevis is zonde.”, aldus Jaap over zijn motivatie om ambassadeur te worden voor Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.