DOE MEE
Terug naar overzicht

Nieuws

Zalm is helaas ook in de Scheveningse haven de baas

16 januari 2020

Zalm is in 2019 de meest aangeboden vissoort op de menukaarten in de Scheveningse haven. Dit blijkt uit een onderzoek dat Schuttelaar & Partners uitvoerde in opdracht van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Dezelfde conclusie werd ook gevonden op het Scheveningse strand, waar eerder in 2019 een soortgelijk onderzoek werd uitgevoerd. Tot verdriet bij de stichting blijkt de meest gebruikte vis in de vishoofdgerechten bij restaurants in de Scheveningse haven zalm, een geïmporteerde vissoort. Na de zalm volgt de geïmporteerde tonijn en vervolgens de Noordzee sliptong.

Slechts de helft van de aangeboden vis komt uit de Noordzee
In het haven menukaartenonderzoek, dat dit jaar voor de eerste keer is uitgevoerd, zijn de menukaarten van 25 restaurants in de Scheveningse haven onderzocht op aanwezigheid van vishoofdgerechten met Noordzeevis. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de vis in de aangeboden visgerechten afkomstig is uit de Noordzee, alle andere visgerechten bevatten geïmporteerde vissoorten. Bij navraag naar de reden waarom weinig Noordzeevis wordt aangeboden wordt de grote populariteit van geïmporteerde vissoorten bij de consument als belangrijkste reden genoemd. ‘Noordzeevis is onbekend en wordt daarom ondergewaardeerd’, verteld Suzanne van der Pijll, bestuurslid van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

Sliptong, zeebaars en kabeljauw meest aangeboden Noordzeevissen
Gemiddeld gezien biedt een restaurant drie Noordzeevis hoofdgerechten aan. De meest aangeboden Noordzeevissoort is sliptong, namelijk in 17% van de Noordzeevis hoofdgerechten. Hierna volgt Noordzee zeebaars (14%), kabeljauw (12%) en noordzeetong (12%). Vijf van de 25 restaurants (20%) biedt geen enkel Noordzeevis hoofdgerecht aan. Er valt dus een hoop winst te behalen in het aanbod van Noordzeevis in de Scheveningse haven.

Menu van de dag biedt mogelijkheden om Noordzeevis op de menukaart te zetten
Er is ook beter nieuws! 70% van de restaurants die werkt met een menu van de dag biedt hierbij Noordzeevis aan. Een menu van de dag blijkt een handige manier om meer Noordzeevis aan te bieden, omdat hiermee een Noordzeevis van het seizoen kan worden gekozen. Dit is voor restaurants ook prijstechnisch interessant.

Ambassadeur biedt 100% Noordzeevis aan
De enige ambassadeur van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen in de Scheveningse haven scoort beduidend beter wat betreft het aanbieden van Noordzeevis op de menukaart. Bij diegene bestaat namelijk 100% van het totaal aantal aangeboden vis hoofdgerechten uit Noordzeevis. Dit percentage is 42% onder de niet-ambassadeurs. Ambassadeurs van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen dragen daarmee bij aan het verhogen van de bekendheid en consumptie van Noordzeevis.

Aanbod Noordzeevis in de Scheveningse haven en op het Scheveningse strand gelijk
Uit de vergelijking van de resultaten van het huidige haven menukaartenonderzoek en het eerder uitgevoerde Scheveningse strand menukaartenonderzoek blijkt dat het aanbod van Noordzeevis gelijk is tussen restaurants in de Scheveningse haven en Scheveningse strandpaviljoens. Ten eerste was zalm in 2019 ook op de menukaarten van Scheveningse strandpaviljoens de baas. 21% van de aangeboden vishoofdgerechten bestond daar uit zalm. Ten tweede werd ook op het Scheveningse strand gevonden dat slechts de helft van de vis in de aangeboden visgerechten afkomstig is uit de Noordzee.

Noordzeevis uit Scheveningen award
Voor het tweede jaar op rij wordt tijdens de Haagse Strand- en Terrasbeurs, die plaatsvindt op maandag 3 februari aanstaande, de Noordzeevis uit Scheveningen award uitgereikt. De award zet de Haagse horecagelegenheid die het beste gebruik maakt van Noordzeevis uit Scheveningen in het zonnetje. Laat je stem horen op https://www.haagsestrandenterrasbeurs.nl!

Uitvoering van het menukaartenonderzoek in de Scheveningse haven