DOE MEE
Terug naar overzicht

Nieuws

Van Hovenier naar Rokerij

10 december 2019

Johan Leerdam was voor 2015 nog fulltime hovenier. Zes dagen in de week was hij bezig met het aanleggen en onderhouden van tuinen, parken en plantsoenen. Tegenwoordig ziet zijn weekindeling er heel anders uit. Hij werkt nog steeds evenveel, maar van maandag tot en met woensdag is hij hovenier en van donderdag tot en met zaterdag rookt en verkoopt hij vis vanaf zijn erf in het Westland.

Westlander in de vis

Een Westlander in de vis, dat hoor je niet zo vaak. Toch is het niet heel vreemd voor Johan Leerdam. Zijn familie komt namelijk uit Enkhuizen en daar at Johan altijd vis bij zijn oma. “Ongeveer 9 jaar geleden bezocht ik een rookwedstrijd en raakte in gesprek met een van de deelnemers. Deze man rookte al jaren en vertelde mij de basisprincipes van het vis roken onder het genot van een biertje. In de week daarop schafte ik een tonnetje aan en in het weekend daarna begon ik met roken. Dit ging aanvankelijk met vallen en opstaan. Een hoop vis mislukte in het begin.”, aldus Johan. Nu vier jaar later heeft hij het roken goed onder de knie gekregen en is hij elke zaterdag uitverkocht.

In 2015 begon hij met de rokerij en verkocht hij zijn handel op zaterdag aan de straatkant van zijn erf. De eerste producten die hij de consument aanbood waren paling, zalm en forel. Makrelen kwamen pas later in het assortiment maar zijn inmiddels een vast onderdeel van het assortiment geworden. Ook andere Noordzeevis rookt Johan. Zo heeft hij tegenwoordig scharretjes, ponen en heilbot toegevoegd aan het aanbod. Tegenwoordig is het stukken drukker en begint hij donderdag en vrijdag al met de voorbereidingen op het weekend. Op donderdagochtend vertrekt hij naar Scheveningen voor verse vis. Op vrijdag bezorgt hij vis en op zaterdag verkoopt hij het vanuit zijn verkoopwagen. Ook heeft hij inmiddels een zaterdagshulp. 

Noordzeevis uit Scheveningen

Johan heeft inmiddels al diverse diploma’s in de vis en verschillende certificaten en onderscheidingen gekregen voor zijn werk en passie. Zo ook van ons. In juli 2018 kreeg Johan de oorkonde voor zijn ambassadeurschap uitgereikt door Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.