DOE MEE
Terug naar overzicht

Nieuws

Interview met Bjorn Bron

21 augustus 2019

Bjorn Bron (40) is vorig jaar voor zichzelf begonnen als haringhandelaar en hij staat nu een jaar met zijn haringkraam in de Hoogvliet aan de Badhuisstraat op Scheveningen. Hij timmert stevig aan de weg en is ook ambassadeur van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Op de dag van de ondernemer besloten wij om hem te interviewen over het ondernemerschap.

Tekst gaat verder onder de foto.


Scheveningse haringhandelaar Bjorn Bron in de Badhuisstraat.

Waar komt je passie voor het vak vandaan?
“Ik ben begonnen als schilder en Ik hield altijd al van handwerk. Acht uur per dag op een kantoor zitten is nooit iets voor mij geweest. Ik ben liever bezig. Een Turkse vriend van mij werkte bij een viswinkel in de buurt en hij zag dat ik erg behendig was met mijn handen. Hij heeft mij uiteindelijk leren haring snijden en vanuit daar is mijn passie voor vis en lekker eten begonnen. Sindsdien ben ik verder gaan werken in de vis. Ik begon toen bij de garnalengroothandel van W.G. den Heijer & Zn. en heb daar de kneepjes van het vak geleerd. Daarna heb ik nog bij diverse vishandelaren op en rond Scheveningen gewerkt voordat ik voor mezelf ben begonnen met de haringkar.”

Hoe heb je de stap genomen om echt voor het ondernemerschap te gaan?
“Het idee om voor mezelf te beginnen was er altijd al. Ik moest eerst genoeg geld sparen om te starten en toen dat zo ver was, was de stap snel gemaakt.”

Hoe reageerde jouw omgeving op je plannen?
“In het begin zei iedereen: “Doe het niet, dat gaat je niet lukken.”.  Maar dat veranderde toen iedereen zag dat ik meer ging werken. Ik had verschillende baantjes en werkte bijna 80 uur in de week. Vervolgens kwam de afspraak om te kijken naar het autootje dat ik op het oog had als haringkraam en toen wist iedereen dat ik serieus was en kwam het vertrouwen dat het mij ging lukken. Aan het begin was het spannend want alle straten die ik op het oog had waren al voorzien van een viswinkel in de buurt. Het schot in de roos kwam toen ik op een dag de Hoogvliet aan de Badhuisstraat binnenliep en zag dat ze veel ruimte in hun hal vrij hadden. Daar trof ik een manager die erg enthousiast was over het idee en we gingen kijken hoe het liep. Eerst begon ik met maar een paar dagen per week. Het bleek succesvol genoeg om er nu vijf dagen per week te staan, van woensdag tot en met zondag.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Wat vind je het leukste aan ondernemen?
“Ik vind dit zo leuk om te doen. Het snijden van vis en iedere dag opzoek zijn naar kwaliteit in mijn producten, dat vind ik erg leuk om mee bezig te zijn. Ook dat het mijn eigen onderneming is en de weg die ik ermee bewandel vind ik leuk. Op elke euro die ik erin stop ben ik trots. Maar mocht deze onderneming van iemand anders zijn, dan zou ik er nog steeds met evenveel plezier werken.”

Wat is je plan voor de komende vijf jaar?
“Ik wil graag de plek behouden waar ik nu sta en een droom is om wellicht een eigen visrestaurant of viswinkel te openen of over te nemen. Daarvoor zal ik hard aan de weg moeten timmeren, maar dat doe ik graag!”  

Welke tips heb je voor mensen die ook willen ondernemen?
“Het gewoon doen! Gewoon proberen. Ik hoor veel mensen met mooie ideeën maar ze doen het gewoon niet. Als je een goed idee hebt, ga er dan gewoon voor.”