DOE MEE
Terug naar overzicht

Nieuws

Noordzeevis herkennen en fileren met Arie Kuijt

9 februari 2017
Katwijker Arie Kuijt 'heult met de vijand' door op Scheveningen ons de kneepjes van zijn vak te leren. Volgens Arie Kuijt wordt het gemakkelijk om Noordzeevis te verkopen als je het verhaal erbij vertelt. Over iedere vis kun je iets vertellen, en door het mooi te presenteren, en natuurlijk goed te fileren, is het voor alle consumenten aantrekkelijk.

 

In Frankrijk struikel je over de visetalages van restaurants, aldus Arie Kuijt. De verse vis staat meteen voor je neus bij binnenkomst. In Nederland lopen we daarin nog achter, alhoewel er op scheveningen een strandtent is die een fishmarket organiseert, en meteen verse vis op de barbecue gooit. Die bak waarin de vissen worden uitgestald gaat die dag leeg en dat kan ook met Noordzeevis! Wie het verhaal vertelt, verkoopt.

 

Let op je vingers want je eet ze erbij op!

 

Volgens Arie Kuijt kan iedereen visfileren, het is een makkie. Je snijdt de kop eraf en haalt de ingewanden eruit. Zorg dat je een goed mes hebt en laat deze het werk doen, niet zagen dus. Veel vissoorten kunnen dan gewoon zo in de pan. Dat is heerlijk, want de meeste smaak zit bij de graat. De volgende vissoorten hebben de revue gepasseerd tijdens de workshop van Arie Kuijt:

  • Makreel is heel erg gezond, vanwege de omega-3 vetten die erin zitten.
  • Schraap de schubben van de schar eraf, dan kun je hem zijn geheel bakken.
  • Zomer is de tijd van de schol. Snijd de vinnen eraf en met 2 minuten bakken aan beide zijden is deze vis al klaar om van te smullen.
  • Bot is een goedkope vissoort die je als filetje kunt serveren. 
  • Wijting wordt gezien als kattenvoer, maar is lekker om op de huid te bakken.
  • De verfijnde horsmakreel is al bijna verkocht voordat hij is gevangen. In japan eten ze de vis rauw als sashimi of sushi.