DOE MEE

LOKAAL GEVANGEN VIS

Noordzeevis uit Scheveningen

 

Wekelijks varen vissersschepen de haven van Scheveningen binnen met vers gevangen vis. Veel van deze gevangen Noordzeevis gaat vanaf de haven direct naar het buitenland, maar in Nederland is Noordzeevis nog vrij onbekend. Van de top vijf van meest geserveerde vis bij de Scheveningse strandpaviljoens is alleen de sliptong uit de Noordzee afkomstig. Noordzeevissen zoals tongschar, rode poon, grauwe poon, mul, dorade, wijting, bot, tarbot, heek en griet staan bijna nergens op de menukaart. Ontzettend lekkere, kwalitatief hoge vissen, rechtstreeks uit onze eigen Noordzee. Stichting Noordzeevis uit Scheveningen is dan ook in 2016 opgericht om hier verandering in te brengen. Ons doel is om veel meer mensen te laten genieten van de vis die de Noordzee te bieden heeft. Dit doen we door Noordzeevis uit Scheveningen in Nederland op de (menu)kaart te zetten.

De keten in beeld

De Noordzee
De Noordzee is één van de meest productieve zeeën ter wereld. De Noordzee beslaat een oppervlak van ongeveer 725.000 vierkante kilometer. Dat is ruim drie keer zo groot als Duitsland en maar liefst achttien keer zo groot als ons land. Hier zwemmen zo’n 220 vissoorten in. Maar soorten als tarbot, griet, rog, schar, poon en mul zien de vissers ook in de netten terechtkomen. De vloot vangt op jaarbasis meer dan dertig verschillende vissoorten. Sommige vissoorten zijn dagelijks te vinden in de Scheveningse visafslag. Andere soorten komen wat minder vaak voor omdat bijvoorbeeld het jaargetijde ongeschikt is of omdat de vangst gewoon gering is.De haven en de visafslag
Er is altijd wat te beleven in de haven. Consumenten kunnen er een visje halen. Op de visafslag van Scheveningen brengen de kotters in de vroege ochtend hun vangsten aan wal. De vangst wordt eerst op grootte gesorteerd en vervolgens naar de schouwruimte in de vishal gebracht. Hier wordt de vis opgesteld voor de handelaren die het doorverkopen. In de mijnzaal worden de partijen gesorteerde vis vervolgens geveild. De visafslag is alle werkdagen geopend en heeft als een van de weinige veilingen in Nederland dagelijkse aanvoer. Hierdoor én door de gunstige ligging ten opzichte van het achterland is Scheveningen voor veel grote en kleine handelaren zeer interessant. Ook kleinere partijen afkomstig van kleine bootjes brengen het maximum aan waarde op.
De vishandel en de horeca
Steeds meer vishandels en restaurants zetten vis uit onze Noordzee op de kaart. Heel belangrijk, want zo leren steeds meer mensen hoe lekker verse Noordzee is. Veel van deze vishandels en horecagelegenheden zijn ambassadeur van de stichting. Zij vertellen met ons het verhaal achter de lokale Noordzeevis uit Scheveningen.

De consument
De consument, dat ben jij! Benieuwd geworden naar Noordzeevis uit Scheveningen? Bezoek één van onze ambassadeurs en vraag hen naar hun favoriete Noordzeevis. Zo draag je bij aan de instandhouding van de lokale keten en het bekendmaken van het verhaal van Noordzeevis uit Scheveningen. Meer weten over de bereiding? Speciaal hiervoor hebben we een aantal kookboeken samengesteld met heerlijke recepten voor Noordzeevis.