DOE MEE

RoKerij Hoeks & Heerlijk

“Gaandeweg zal ik steeds meer soorten Noordzeevis gaan roken”  - Johan Leerdam 

Rokerij Hoeks & Heerlijk is een ambachtelijke visrokerij opgericht door Johan Leerdam uit Hoek van Holland. Het roken is ontstaan uit een hobby en is gegroeid tot een passie. Het roken wordt nog op de ambachtelijke manier uitgevoerd. Dat wil zeggen: het pekelen van de vis, het langzaam drogen en het roken met beuken- of eikenhout.

“Als kleine jongen ging ik graag op vakantie met mijn familie naar Enkhuizen. Eén van de redenen dat ik daar graag kwam, is vanwege de verse paling die ik daar kon eten. Mijn familie zit van oudsher in de palingvisserij, dus het zit echt in m’n bloed. Toen ik een aantal jaar geleden opnieuw in aanraking kwam met het roken van vis was ik verkocht. Een oudere man uit Monnikendam leerde me de kneepjes van het vak en heeft me alle tips en tricks bijgebracht.”

Het groeide uit van rookfeesten voor vrienden en kennissen tot een eigen rokerij. En Naast het roken van paling, rookt Johan nu ook makreel, poon en schar. “Gaandeweg zal ik steeds meer soorten Noordzeevis gaan roken” aldus Johan. In juli 2018 kreeg Johan de oorkonde voor zijn ambassadeurschap uitgereikt door Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

Johan Leerdam ontvangt de oorkonde voor het ambassadeurschap van Barry Verbeek, bestuurslid Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

Johan Leerdam voor zijn zelf gebouwde rookkast.

De oorkonde van het ambassadeurschap, het boek van Noordzeevis uit Scheveningen en twee gerookte markelen. 

http://www.hoeksenheerlijk.info/